Hea toidutootja!

 

Alates 1994. aastast on Eesti Toiduainetööstuse Liit korraldanud igal aastal konkurssi „Eesti Parim Toiduaine” (2006.-2008. a „Parim Toiduaine”)

 

Sel aastal korraldab Eesti Toiduainetööstuse Liit juba 30. korda konkurssi „Eesti Parim Toiduaine”. Iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ning innustada tootjaid tegelema tootearendusega. Innustada toiduainetööstust looma tooteid, mis aitavad kaasa tasakaalustatud ja tervislike toitumisharjumuste kujunemisele tarbijate seas.

Toodete kvaliteedi ja konkurentsivõime tõstmine nii Eesti turul kui ka väljaspool seda.

Kujundada soodsat suhtumist toiduainetööstusesse ja toitu.

Konkursile esitatud toodete hulgast selgitatakse välja parimad toidugruppide esindajad ning lisaks ka parim lisandväärtusega toiduaine.

 

Konkursile esitatavad uued tooted peavad olema:

  • toiduainetööstusettevõtte poolt Eestis tööstuslikult toodetud;

 

  • toodetud ettevõttes, mille aastakäive on üle 10 miljoni euro või kus töötab üle 50 töötaja (kui ettevõtte käive on alla 10 miljoni euro ja ettevõttes on vähem kui 50 töötajat, siis saab toode osaleda üksnes vastava piirkonna konkursil. Vt Lisa 1.

 

  • toodud Eesti turule ajavahemikus 01.01.2022-31.12.2022 ning olnud müügil jaevõrgus (e-poes);

 

  • uued tooted (ettevõtte, toiduainetööstuse või toiduturu suhtes uus või tehnoloogiliselt uuendatud toode k.a. pakend);

 

  • tarbitavad ilma oluliste täiendavate lisanditeta (nt ei sobi ainult juuretis, tordipulber, jmt tooted)

 

  • vastavuses Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega (EL) nr 1169/2011 (tarbijale toidualase teabe esitamine); Komisjoni määrusega (EL) nr 1170/2011 (tervisealaste väidete esitamine).

 

  • Mahetoodetel on vaja esitada vastavad sertifikaadid.

 

  • Toote sobivuse üle konkreetsesse alagruppi otsustab ankeeti täites ettevõte, kuid konkursi korraldaja võib lähtuvalt vajadusest ettevõttega kokkuleppel teha selles muudatusi olenevalt toidugrupis ja kategoorias osalevate toodete arvust ja iseloomust (õigus muuta või täiendada alagruppide jaotust).

 

  • Ühe tootega saab kandideerida mitmes alagrupis, täites konkursi muud üldtingimused.

 

Konkursile esitatavad lisandväärtusega tooted peavad olema:

  • toiduainetööstusettevõtte poolt Eestis tööstuslikult toodetud;

 

  • toodetud ettevõttes, mille aastakäive on üle 10 miljoni euro või kus töötab üle 50 töötaja; (kui ettevõtte käive on alla 10 miljoni euro ja ettevõttes on vähem kui 50 töötajat, siis saab toode osaleda üksnes vastava piirkonna konkursil. vt Lisa 1)

 

  • toodud Eesti turule ajavahemikus 01.01.2022 – 31.12.2022 ning olnud müügil jaevõrgus (e-poes);

 

  • optimeeritud toitainete sisaldusega või rikastatud vitamiinide/ mineraalainete/mikroorganismide / kiudainetega;

 

  • tooted, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja /või mingi haiguse riski vähendav toime;
  • Tõendatud laborianalüüsiga näitajate osas, millega lisandväärtuse kategoorias kandideeritakse.
  • vastavuses Euroopa   Parlamendi   ja   nõukogu   määrusega   (EL)   nr

1169/2011(tarbijale  toidualase  teabe  esitamine);  Komisjoni  määrusega

(EL) nr 1170/2011 (tervisealaste väidete esitamine).

 

 

 Eesti Parim Toiduaine konkursi üldvõitjad aastate lõikes:

 

1994 Võideks - AS Põlva Piim

1995 Virsikujogurt - Tallinna Piimatööstuse AS

1996 Karamellijäätis Jäälill - Tallinna Külmhoone AS

1997 Töödeldud tükiliha Rüütliroog - AS Adavere Lihatööstus

1998 Maitsestamata jogurt - Tallinna Piimatööstuse AS

1999 Aprikoosi ja Maasika kohupiimadesserdid - AS Mulgi Meier

2000 Taimeõli Olivia - AS Werol Tehased

2001 Seeria hapupiimajook HAPS: Vaarika Haps, Metsamarja Haps, Metsmaasika Haps - Meieri Tootmise AS

2003 Grill-lõhe - AS Paljassaare Kalatööstus

2004 Paneeritud fileepalad brokoli ja juustu kastmega - AS Paljassaare Kalatööstus

2005 "Tere" AB Rukkileiva BIOJOGURT - Tallinna Piimatööstuse AS

2006 Saku „Kuld”– AS Saku Õlletehas

2007 Mumuu funktsionaalne dessert – kirsi– OÜ Põlva Piim Tootmine

2008 Täidetud ahjukana õunte ja ploomidega – AS Tallegg

2009 ELA 100% täistera mitmeviljasai – AS Leibur

2010 Fazeri Must seemneleib– Fazer Eesti AS

2011 Saib – AS Leibur

2012 Rukkileivakattega ahjukael - AS Rakvere Lihakombinaat

2013 Marineeritud angersäga - M.V.Wool AS

2014 Farmi Köögi Kreeka jogurtite sari - AS Maag Piimatööstus (praegune Farmi Piimatööstus AS)

2015 Valio Gefilus Cappuccino Keefir - Valio Eesti AS

2016 Mango smuutike - AS Balbiino2017 Juust Old Saare - Saaremaa Piimatööstus AS

2018 MV Wool AS -  Külmsuitsu klaarsäga viilud õlis

2019 Saarioinen Eesti AS - MAMMA Kõrvitsa-kohupiimapannkoogid

2020 40% vähema suhkruga koorejäätis, mango-passionvilja moosiga - Premia Tallinna Külmhoone AS

2021 Maks & Moorits Kodune hakkliha - AS Atria Eesti

2022 PÕNN Ökoloogiline tatraroog veiselihaga - AS Salvest

2023 Rakvere Ürt&Grill Rabarberi-mündi vardaliha - HKScan Estonia AS