Prindi

Piim ja piimatooted on laste seas jätkuvalt au sees, selgub Eesti perede piima tarbimist käsitlevast uuringust, mille tulemusi tutvustas Toiduliit täna Tallinna 21. Kooli kuuenda klassi piimateemalises gastronoomiatunnis, kus lapsed valmistasid toiduteadlase Rain Kuldjärve eestvedamisel keefirist kohupiima.

 

Piima joovad enamus ehk 82% Eesti peresid, keskmiselt juuakse ühes peres ligi liiter piima päevas ning sellest kogusest poole või isegi kolmveerandi joovad ära lapsed. Enim tarbivad lapsed piima koos hommikuhelvestega (78% piima joovatest lastest), puhtalt ja külmana toidu kõrvale (65%) või kakaona (52%).

Tunni käigus valmistasid lapsed toiduteadlase Rain Kuldjärve eestvedamisel keefirist kohupiima. Valmistamiseks oli vaja vaid keefirit, kahte potti, lusikat, sõela ja marlit ning laste hoolt ja tähelepanu.  

„Piimatoodete maailm on Eestis väga mitmekesine ning pakub kogu perele palju võimalusi kodusteks toidueksperimentideks ja ühiseks aja veetmiseks. Täna näiteks valmistasime kohupiima traditsioonilise hapupiima asemel hoopis keefirist ning valmis sai täiesti omapärase maitse ja tekstuuriga piimatoode, mida võiks nautida kas värskete marjade, moosi või puuviljapüreega,“ rääkis Kuldjärv.

Keefirist kohupiima valmistamiseks on vaja keefir kuumutada ca 90 kraadini ehk kuni tekstuur muutub veidi tükiliseks ja tekib sobiv kalgend – keefir muutub paksemaks ja on näha suuremaid piimavalgu tükikesi. Seejärel tuleb kohupiim marliga kaetud sõela abiga vadakust eraldada.

„Kohupiimast eraldunud hapuka maitsega vadakut ei tasu kindlasti ära visata, seda võib kasutada näiteks vee asemel küpsetistes ja kellele meeldib, võib selle iseloomuliku hapuka maitsega joogi lihtsalt ära juua,“ soovitas toiduteadlane.

Piim on väga hea valgu allikas. Piimavalgud   sisaldavad   kõiki   inimorganismi   jaoks   asendamatuid   aminohappeid.  Lisaks on piim suurepärane kaltsiumi allikas ning sisaldab ka magneesiumi ja kaaliumi. Samuti leiab sealt naturaalset piimasuhkrut ehk laktoosi ning B- ja D-vitamiine, viimane aitab kaasa piimas leiduva kaltsiumi omastamisele. Otsese vajaduse puudumisel ei tohiks piimatooteid asendada taimset päritolu analoogtoodetega ning eelistada võiks magustamata tooteid.

Fotod tänasest piimateemalisest gastronoomiatunnist:

 Video keefirist kohupiima tegemisest: https://youtu.be/puHkARLJs7U

Eesti perede piima ja piimatoodete tarbimist käsitleva uuringu viis läbi uuringufirma Socio. Tänavu aprillis ja mais kahe nädala vältel toimunud uuringus osales 503 lapsevanemat üle kogu Eesti.

 

Lisainfo:

Sirje Potisepp
Toiduliidu juhataja

+372 50 46 547

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.