Täna alanud Toiduliidu kampaania juhib tähelepanu täistera pagaritoodete tervislikkusele ja kasulikkusele ning tuletab meelde, et pimedal sügisperioodil on mitmekülgne toitumine eriti oluline.

 

Toiduliidu juht Sirje Potisepp märkis, et täisterast valmistatud pagaritoodete tarbimises on näha kasvutrendi. "Täisteratooted leiavad üha tihedamini tee eestlase toidulauale, mille üheks põhjuseks võib pidada väga laia tootevalikut, mis tähendab, et igaüks leiab endale meelepärase pagaritoote," sõnas Potisepp.

Foto: Andres Raudjalg

Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse esimees Ketlin Jaani-Vihalema ei tohiks täistera pagaritoodete tarbimist peljata. „Kui inimesel ei ole teraviljale vastunäidustusi võiks täistera olla üheks osaks päevasest toidumenüüst. Täistera pagaritooted on head energiaallikad, mis sisaldavad palju kiudaineid, vitamiine, antioksüdante ja mineraale. Aeglaselt imenduvate süsivesikutena kõigutavad nad muuhulgas veresuhkrutaset võimalikult vähe, mistõttu ei pea neid vältima ka kaalulangetajad. Õiges koguses tarbituna on täistera pagaritooted väärtuslikuks toidugrupiks eestlaste toidulaual,“ lisas Jaani-Vihalem. 

 

Jaani-Vihalem märkis, et levinud arvamus on, et täisteraleib on see, kust võib leida suuremaid seemneid või teri, mis on justkui tervel kujul. "Tegelikult on täistera pagaritootel teine tähendus – ta on tehtud täisterajahust, milles on alles hoitud kõik viljateras leiduv kasulik." Jaani-Vihalem lisas, et seevastu rafineeritud jahude puhul on mõned viljatera osad, nagu näiteks tera kest ja idu eraldatud ning seetõttu on kaduma läinud ka palju kasulikke toitaineid.

 

Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks, kiudained aitavad kaasa sooletalitlusele, B-grupi vitamiinid toetavad normaalset närvisüsteemi talitlust, tõstavad stressitaluvust, parandavad nägemist jpm, antioksüdantidel nagu E-vitamiin on vähkkasvajate vastane toime.

Täistera võileiva retsept vahepalaks:  

Kitsejuustukreem Kreeka pähklitega.

Rukola

Õunaviilud

Balsamico kreem

Leiburi rukki röst 100%

 

Autor toidublogija Kärt Peterson (www.roosamanna.ee)

 

Toitainete sisaldus:

242kcal

23,75 g süsivesikuid

13,2 g rasva

9,09 g valku

3,84  kiudaineid

 

 

Toitumisnõustaja Ketlin Jaani-Vihalema sõnul on tegemist oleks väga toeka vahepalaga, mida soovitaks süüa kindlasti vaid hommikupoolikul ja mitte enne trenni. Samuti tuleks siis jälgida, et ülejäänud päeva menüüs oleks vähem rasva ja rohkem süsivesikuid.